Duits-Nederlandse Advocatenvereniging

Uitwisseling van kennis & gelegenheid tot netwerken

De DNRV organiseert twee keer per jaar, in het voorjaar en in het najaar, een seminar,  om beurten in Duitsland en in Nederland. Onze seminars zijn vakinhoudelijke en praktijkgerichte evenementen op hoog niveau. Juridische onderwerpen worden veelal door experts  uit ons eigen ledenbestand gepresenteerd. Voor vraagstukken uit de praktijk nodigen wij sprekers uit het  bedrijfsleven, van de overheid, kennisinstellingen of de rechterlijke macht uit. Wij bespreken uiteenlopende onderwerpen vanuit Nederlands en Duits perspectief. Onderwerpen van afgelopen seminars waren bijvoorbeeld procesrecht, insolventierecht, aansprakelijkheidsrecht, bedrijfsopvolging en detachering.

Onze seminars vinden op bijzondere locaties plaats. Zo hebben de deelnemers niet alleen gelegenheid om vakinhoudelijke kennis te vergaren, maar ook nader kennis te maken met het andere land.  Na een culturele of bedrijfsbezichtiging sluiten wij onze seminars af met een gezellige borrel. Zo bieden wij een platform niet alleen voor vakinhoudelijke maar ook voor persoonlijke uitwisseling, basis voor een waardevol netwerk. Gemiddeld nemen zo’n 50 - 60 leden aan onze seminars deel.

Voor onze seminars ontvangt u een bewijs van deelname conform de regels van de NOVA en de Rechtsanwaltskammern.

2018 Voorjaarsseminar in Duisburg

Aanneming van werk - alles hetzelfde en toch zo anders

Op 15 juni 2018 vond ons voorjaarsseminar bij Ophardt Maritim in Duisburg plaats. Thema van het seminar was aanneming van werk, met – heel actueel – een overzicht van het nieuwe Duitse recht op het gebied van bouwcontracten. In het prachtige auditorium met uitzicht op de Duisburger haven hebben onze leden Bard van Veen (Severijn Hulshof Advocaten, Den Haag) en Jan Raming (Baumeister Rechtsanwälte, Münster) vanuit advocatuurlijk perspectief het Nederlandse en het Duitse recht met betrekking tot aannemingscontracten vergeleken en talrijke verschillen en overeenkomsten gepresenteerd. ’s Middags heeft de heer Michael Mathias, directeur van Ophardt Maritim, ons meegenomen naar de (vooral) praktische wereld van het contractmanagement. 

Vervolgens vond de ledenvergadering plaats, waarbij alle bestuursleden zijn herkozen. Aansluitend kregen wij een interessante rondleiding op de werft, met een kijkje in de keuken van de hightech scheepsbouw. Afsluitend hebben wij bij schitterend weer een rondvaart met de "Rheinfels" gemaakt door de grootste binnenhaven van Duitsland, uiteraard gecombineerd met onze traditionele gezellige borrel. Het was wederom een zeer geslaagde bijeenkomst met rond 40 leden.

Najaarsseminar 2017 in Münster

Flexibel de grens over - uitzending, detachering en inzet zzp-ers

Op 1 december 2017 vond ons najaarsseminar in Münster plaats. In de bijeenkomst met de titel  “Flexibel de grens over – uitzending, detachering en inzet zzp’ers”  hebben wij arbeids- en sociaalverzekeringsrechtelijke aspecten van de inzet van personeel aan de andere kant van de grens besproken.

Ruim 50 deelnemers hebben met grote belangstelling naar de lezingen van onze leden Bastian Honerbom (Brouwer Legal, Enschede) en Niki Welchering (Alpmann Fröhlich, Rheine) geluisterd. Beiden hebben het onderwerp vanuit de bril van de advocaat met veel voorbeelden uit de praktijk verhelderd. Nadine Sommer van de Sociale Verzekeringsbank heeft vervolgens sociaalverzekeringsrechtelijke vraagstukken bij het tewerkstellen van personeel aan de andere kant van de grens illustratief in kaart gebracht. Het seminar werd afgerond door een presentatie van Hermann Lammers (Euregio, Gronau) over belastingvragen met name bij grensgangers. 

De locatie voor ons seminar was deze keer Schloss Münster, het hoofdgebouw van de Universiteit Münster. Voor velen van onze leden was het seminar daarom aanleiding om herinneringen op te halen tijdens een bezoek aan hun oude universiteit. Het seminar werd afgerond met een cultuurhistorische rondleiding in en rondom het Schloss Münster en een wandeling naar het Haus der Niederlande. Deze historische plek, waar in 1648 de vrede van Münster werd ondertekend, was een prachtige omlijsting voor onze traditionele borrel. En last but not least hebben veel deelnemers nog een rondje gemaakt over de prachtige kerstmarkt bij de Lambertikirche.

Programm D Herbstseminar.pdf
vortrag-b-honerbom
Vortrag H. Lammers.pdf
Vortrag N. Sommer.pdf
Vortrag N. Welchering.pdf

Voorjaarsseminar 2017 in Arnhem:

Opvolging in het familiebedrijf - wegen door de jungle 

Op 19 mei 2017 hebben wij elkaar in Burgers’ Zoo in Arnhem ontmoet voor ons voorjaarsseminar met de titel “Opvolging in het familiebedrijf – wegen door de jungle”. Eerst heeft notaris Dr. Ansgar Beckervordersandfort (Notare  Beckervordersandfort & Partner, Münster) ons vakkundig vanuit Duits perspectief in het thema ingevoerd. Vervolgens heeft mr Roland van Mourik (notaris, Hekkelman Advocaten & Notarissen, Arnhem) ons vraagstellingen en dilemma’s rondom bedrijfsopvolging uit Nederlands perspectief voorgelegd.

In het middaggedeelte hebben wij het onderwerp vanuit belastingtechnisch perspectief benaderd. Carsten Kuglarz (Steuerberater, Heisterborg & Partner) en Mariëlle Kisfeld-Mommer gezamenlijk met Harold Oude Smeijers (belastingadviseurs, KroeseWevers Belastingadviseurs, Oldenzaal) hebben illustratief en met veel voorbeelden belastingvraagstukken rond om bedrijfsopvolging voorgesteld. 

Afsluitend heeft Alex van Hoff, directeur van Burgers’ Zoo verhelderend en vermakelijk zijn persoonlijke ervaringen met bedrijfsopvolging met ons gedeeld. Burgers’ Zoo is immers een van de oudste Nederlandse familiebedrijven en Alex van Hoff leidt Burgers’ Zoo in de vierde generatie. Bij de aansluitende rondleiding door een gedeelte van de dierentuin en een kijkje achter de schermen van de “Ocean” kregen wij veel te zien. Zoals altijd, hebben wij de bijeenkomst afgesloten met de traditionele gezellige borrel. Met een record van meer dan 60 deelnemers kijken wij terug op een fantastische bijeenkomst met een schitterende coulisse.

Bedrijfsopvolging----het-Nederlands-perspectief
Rechtliche-Aspekte-der-Unternehmensnachfolge-aus-deutscher-Sicht
Bedrijfsopvolging---fiscale-aspecten
Unternehmensnachfolge---steuerliche-Aspekte

SEMINARS ARCHIEF

2016 Lustrumseminar

15 april 2016, Schloss Krickenbeck

Lustrumseminar Aansprakelijkheid - een breed begrip, Schloss Krickenbeck

Programma